Aquaculture Stewardship Council -standardit

Osoita sitoutumisesi vastuulliseen vesiviljelyyn; vedenelävien kontrolloituun kasvattamiseen meri-, murto- ja sisävesissä.

Vastuullisesti viljeltyjä äyriäisiä koskevien Aquaculture Stewardship Council (ASC) -standardien avulla voit osoittaa kuluttajille, että äyriäiset on viljelty tavalla, joka minimoi vesiviljelyn sosiaaliset ja ympäristövaikutukset. ASC-standardien mukainen sertifiointi antaa sinulle oikeuden käyttää tuotteissa ympäristömerkkiä.

Vastuullisen viljelyn standardeja hallinnoi Aquaculture Stewardship Council, jonka tehtävänä on saavuttaa ympäristön kannalta kestävät ja sosiaalisesti vastuulliset käytännöt vesiviljelyalalla käyttämällä tehokkaita markkinamekanismeja, jotka luovat arvoa koko ketjulle. 

Mitkä ovat ASC-standardit?

Tällä hetkellä on olemassa yksitoista ASC-standardia, jotka kattavat 17 lajiryhmää: Abalonit ja simpukat (simpukat, simpukatkotilot, osterit, kampasimpukat), kampelakalat, makeanveden taimen, pangasius, lohi, meribassi, meripyrstö, merikrotti, seriola ja cobia, katkarapu, tilapia ja trooppiset merieläimet. Lisäksi ASC on kehittänyt haukimoduulin ja RAS-moduulin. Myös merilevälle on olemassa yhteinen ASC-MSC-standardi (Marine Stewardship Council).

Saadakseen ASC-standardin mukaisen sertifioinnin viljelijöiden on täytettävä joukko vaatimuksia, jotka kattavat:

  • Maatalouden ympäristövaikutukset ja sosiaaliset vaikutukset

  • Vesiviljelyn tuotantojärjestelmien toiminta, jossa keskitytään erityisesti biologiseen monimuotoisuuteen, rehuun, saastumiseen, tauteihin ja ihmisoikeuksiin kalankasvatuksen tärkeimpinä kysymyksinä.

Standardissa keskitytään tuotantoon ja sen välittömiin tuotantopanoksiin, ja vaatimukset perustuvat parhaisiin käytäntöihin. Standardin tarkoituksena on toimia lähtökohtana jatkuvalle parantamiselle, ja siksi sitä päivitetään määräajoin parhaan käytettävissä olevan tieteellisen tiedon, hallintokäytäntöjen ja tekniikoiden perusteella.

Kaikkien vaatimusten täyttäminen edellyttää, että tiloilla: 

  • Avoimuuden taso on korkea ja keskeisiä indikaattoreita seurataan säännöllisesti.
  • Joidenkin suorituskykyä koskevien tietojen saattaminen julkisesti saataville
  • Muiden suorituskykyä koskevien tietojen antaminen liitännäisjärjestelmän käyttöön.

ASC-ympäristömerkin kantaminen edellyttää, että ASC-sertifioidulta tilalta peräisin olevien tuotteiden eheys todennetaan alkuperäketjun sertifioinnin (Chain of Custody, CoC) avulla. ASC:n osalta alkuperäketju sertifioidaan soveltamalla MSC:n alkuperäketjujärjestelmää ASC-kohtaisia vaatimuksia noudattaen. 

Sertifioinnin edut 

ASC-standardien mukainen sertifiointi tarjoaa tuottajille useita etuja:

  • Pääsy markkinoille, joilla vaaditaan ASC-sertifioituja mereneläviä.
  • Selkeä ja uskottava viestintä vastuullisesta maataloudesta asiakkaille ja sidosryhmille.
  • ASC-ympäristömerkin saaneiden tuotteiden kelpoisuus.
  • Sidosryhmien strukturoitu osallistuminen
  • Ympäristön ja sosiaalisten parhaiden käytäntöjen riippumaton todentaminen
  • Varmuus merenelävien ostajille siitä, että ASC-merkityt tuotteet ovat peräisin sertifioidulta vastuulliselta tilalta:

Alkuun pääseminen

Ensimmäinen askel on saada lisätietoja sertifiointijärjestelmästä ja tutustua ASC-standardiin. Standardi on ladattavissa ASC:n verkkosivuilta.

Käytä ASC:n audiointia edeltävää tarkistuslistaa apuna varmistaaksesi, että täytät tiedonkeruuvaatimukset ennen ensimmäistä auditointia. Jotkin indikaattorit edellyttävät tietojen keräämistä vähintään 6 kuukautta ennen ensimmäistä auditointia.

DNV on riippumaton kolmannen osapuolen sertifiointilaitos, joka on akkreditoitu ASC Farm -standardin sekä MSC Chain of Custody -standardin ja ASC Chain of Custody -moduulin osalta. Voimme tukea sinua tämän standardin sertifioinnissa.

Asiantuntijamme kuuluvat alan kokeneimpiin auditoijiin, ja voimme tarjota ASC-standardin mukaisen sertifioinnin tilallesi.

Lisätietoja

Koulutus

Koulutus

Merkitykselliset oivallukset aktiivisessa oppimisympäristössä.