Aquaculture Stewardship Council -standardit

Osoita sitoutumisesi vastuulliseen vesiviljelyyn; vedenelävien kontrolloituun kasvattamiseen meri-, murto- ja sisävesissä.

Vastuullisesti viljeltyjä äyriäisiä koskevien Aquaculture Stewardship Council (ASC) -standardien avulla voit osoittaa kuluttajille, että äyriäiset on viljelty tavalla, joka minimoi tai poistaa vesiviljelyn sosiaaliset ja ympäristövaikutukset. ASC-standardien mukainen sertifiointi antaa sinulle oikeuden käyttää tuotteissa ympäristömerkkiä.

Vastuullisen viljelyn standardeja hallinnoi Aquaculture Stewardship Council, jonka tehtävänä on saavuttaa ympäristön kannalta kestävät ja sosiaalisesti vastuulliset käytännöt vesiviljelyalalla käyttämällä tehokkaita markkinamekanismeja, jotka luovat arvoa koko ketjulle. 

Mitkä ovat ASC-standardit?

Tällä hetkellä on olemassa yksitoista ASC-standardia, jotka kattavat 17 lajiryhmää: Abalonit ja simpukat (simpukat, simpukatkotilot, osterit, kampasimpukat), kampelakalat, makeanveden taimen, pangasius, lohi, meribassi, meripyrstö, merikrotti, seriola ja cobia, katkarapu, tilapia ja trooppiset merieläimet. Myös merilevälle on olemassa yhteinen ASC-MSC-standardi (Marine Stewardship Council).

Saadakseen ASC-standardin mukaisen sertifioinnin viljelijöiden on täytettävä joukko vaatimuksia, jotka kattavat:

 • Suunnittelun
 • Kehityksen
 • Vesiviljelyn tuotantojärjestelmien toiminnan. 

Standardissa keskitytään tuotantoon ja sen välittömiin tuotantopanoksiin, ja vaatimukset perustuvat parhaisiin käytäntöihin. Standardin tarkoituksena on toimia lähtökohtana jatkuvalle parantamiselle, ja siksi sitä päivitetään määräajoin parhaan käytettävissä olevan tieteellisen tiedon, hallintokäytäntöjen ja tekniikoiden perusteella.

Kaikkien vaatimusten täyttäminen edellyttää, että tiloilla: 

 • Avoimuuden taso on korkea ja keskeisiä indikaattoreita seurataan säännöllisesti.
 • Joidenkin suorituskykyä koskevien tietojen saattaminen julkisesti saataville
 • Muiden suorituskykyä koskevien tietojen antaminen liitännäisjärjestelmän käyttöön.

ASC-ympäristömerkin kantaminen edellyttää, että ASC-sertifioidulta tilalta peräisin olevien tuotteiden eheys todennetaan alkuperäketjun sertifioinnin (Chain of Custody, CoC) avulla. ASC:n osalta alkuperäketju sertifioidaan soveltamalla MSC:n alkuperäketjujärjestelmää ASC-kohtaisia vaatimuksia noudattaen. 

Sertifioinnin edut 

ASC-standardien mukainen sertifiointi tarjoaa tuottajille useita etuja:

 • Pääsy markkinoille, joilla vaaditaan ASC-sertifioituja mereneläviä.
 • Selkeä ja uskottava viestintä vastuullisesta maataloudesta asiakkaille ja sidosryhmille.
 • ASC-ympäristömerkin saaneiden tuotteiden kelpoisuus.
 • Sidosryhmien strukturoitu osallistuminen
 • Ympäristön ja sosiaalisten parhaiden käytäntöjen riippumaton todentaminen

Aloittaminen

Ensimmäinen askel on saada lisätietoja sertifiointijärjestelmästä ja tutustua ASC-standardiin. Standardi on ladattavissa ASC:n verkkosivuilta.

Käytä ASC:n audiointia edeltävää tarkistuslistaa apuna varmistaaksesi, että täytät tiedonkeruuvaatimukset ennen ensimmäistä auditointia. Jotkin indikaattorit edellyttävät tietojen keräämistä vähintään 6 kuukautta ennen ensimmäistä auditointia.

DNV on akkreditoitu kolmannen osapuolen sertifiointilaitos myös MSC Chain of Custody -standardin osalta ja voi tukea sinua tämän standardin sertifioinnissa.

Asiantuntijamme kuuluvat alan kokeneimpiin auditoijiin, ja voimme tarjota ASC-standardin mukaisen sertifioinnin tilallesi.

Lisätietoja

  Aquaculture Stewardship Council Standard

Aquaculture Stewardship Council Standard

Lataa esite (eng)

  Aquaculture Stewardship Council

Aquaculture Stewardship Council

The ASC homepage

 

ASC download centre

Standards, Certification and Accreditation

 

WWF Sustainable Seafood

About the Aquaculture Dialogues