Elintarvikehävikki ja ruokajäte arvoketjussa

Elintarvike- ja juomayhtiöiden näkemyksiä

Elintarvikehävikki ja ruokajäte ovat maailmanlaajuisesti sekä merkittävä haaste että mahdollisuus. YK:n ympäristöohjelman mukaan lähes viidennes kuluttajille tarkoitetusta ruoasta päätyy vuosittain hukkaan, pelkästään vuonna 2022 tämä tarkoitti 1,05 miljardia tonnia ruokaa.

DNV:n Food loss and waste ViewPoint-raportti, joka tarkastelee, miten elintarvike- ja juomateollisuuden yritykset käsittelevät ruokahävikkiä ja ruokajätettä arvoketjuissaan, paljastaa vaihtelevan tilanteen. Vaikka kuusi kymmenestä yrityksestä tunnistaa ruokahävikin ongelmaksi, alle neljännes pitää sitä tällä hetkellä korkeana prioriteettina yrityksensä agendalla. Silti tietoisuus parantamisen mahdollisuuksista on vahvaa: puolet vastaajista uskoo, että merkittävä osa hävikistä on vältettävissä.

Kyselyn mukaan yritykset, jotka ovat vasta alkuvaiheessa ruokahävikin vähentämisessä, keskittyvät usein operatiivisiin toimiin. Kypsempiä vaiheita edustavat yritykset tarkastelevat asiaa laajemmin ja sisällyttävät ruokahävikin vähentämisen osaksi laajempia kestävän kehityksen tavoitteitaan.

Vain kaksi kymmenestä yrityksestä ohjaa yli 10 % ruokahävikistään vaihtoehtoisiin käyttötarkoituksiin, ja alle puolella on käytössään virallisia järjestelmiä ruokahävikin hallintaan. Suurimpia esteitä ovat tietoisuuden puute, riittämätön koulutus sekä ruokaturvallisuuden ja hävikin vähentämisen yhteensovittaminen. Ruokahävikin ja -menetysten syyt jakautuvat koko arvoketjuun, eikä yksittäistä pääsyytä voida osoittaa – mikä korostaa ongelman monimutkaisuutta.

Vaikka suurin osa yrityksistä on ryhtynyt toimiin, merkittäviin ja pysyviin vähennyksiin tarvitaan rakenteellisempi ja tietoon perustuva lähestymistapa. Tämä ViewPoint-raportti tarjoaa näkemyksiä siitä, miten yritykset etenevät, millaisia esteitä ne kohtaavat ja missä piilevät suurimmat mahdollisuudet ruokahävikin vähentämiseksi elintarvike- ja juomateollisuudessa.